Runboard.com
You're welcome.
Australian X-Trail Website Members Rides

Site Search

Facebook Aussie Forum Website Twitter Aussie Forum Website YouTube Aussie Forum Website Flickr PhotoBucket MSN Messenger Skype RSS Feed Events Calendar Admin Mailbox Nissan Australia myNissan Capped Service Fuel Consumption Monitor Tyre Size Calculator Australian X-TRAIL Forum Live Chat

Forum Rules   
   Register for a free global account (learn about it) | LOG IN: globally (click here) (Lost Password?)




Page:
 1  2  3 

 
stealthy72 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

X-TRAIL NEWBIE
 


Date Registered: 09-2009
Location: Country NSW
TOTAL POSTS: 13
Reply | QUOTE
Re: Tappet noise on cold startup


Thanks for the replies. I wasn't aware that it was that common.

It is just a shame that a once quiet engine is now noisy (when starting).

My concern is that it appeared after the service, so to me it must be the result of what was done during the service.

I will talk to the guys in the workshop a bit more and I will let you know what I find out.

The mechanics did suggest trying different grades of oil so I will see how that turns out.

Does anyone know the spec on the running in oil?

---
Alex, X-1403 (c)
Current:
2011 T31 TS 6sp M Diesel Series 4
Previous:
2009 T31 ST 6sp Petrol
14/Mar/2010, 9:52 pm Link to this post Send Email PM   Send Private Message
 
VS2077 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

X-TRAIL NEWBIE
 


Date Registered: 04-2011
Location: Sydney
TOTAL POSTS: 16
Reply | QUOTE
posticon Re: Tappet noise on cold startup


HI guys,
I noticed the tappet noise while pulling on incline after a cold start.
Its more noticeable around 1800-2200 RPM range, that's when i change gears.
The noise has slightly lessened after oil change however its not gone.

As some members said the noise disappears after a few seconds, but thats not happening in this case it may take full 2-3 mins before this goes away.
 
Hornsby Nissan service has advised me to leave the car overnight for a cold test.
Lets see when I get time to leave my car.



---
-VJ
2010 T31 STL Manual Platinum.
20/Dec/2011, 2:31 pm Link to this post Send Email PM   Send Private Message Blog
 
gorrillagutz Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

X-TRAIL NEWBIE
 


Date Registered: 02-2012
Location: Geelong
TOTAL POSTS: 5
Reply | QUOTE
Re: noise on cold start


I have a simarly problem with my 2002 TI. it starts without any noise and idles very smoothly first thing in the morning, however when i select reverse it rattles and then stops as i pass throu nutral and starts rattling again in drive. the noise goes away before long and by the time i get to the end of the street its all but gone. any ideas ?
Thanks

---
The Gutz X-2267
White 2002 TI
14/Feb/2012, 1:16 pm Link to this post Send Email PM   Send Private Message Blog
 
evorock Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

X-TRAIL ENTHUSIAST
 


Date Registered: 12-2010
Location: Rockingham,Perth WA
TOTAL POSTS: 146
Reply | QUOTE
Re: Tappet noise on cold startup


Im still running Penrite Running in oil in my T30. The rattle on start up is very evident. I was worried that the timing chain would skip a tooth when cold and loose.

IMO. It has to be fairly normal. All the engine oil is sitting in the sump and is drawn up the front cover via gear driven pump on ignition. The oil is sucked into various parts in the engine and in particular the Timing chain tensioner which is hydraulically assisting the spring that will put full oil pressure on that small tensioner piston and then on to the timing chain guide rails..(Hope that sort of makes sense).

Anyhoo. I put about half a litre of 'Lucas' upper cylinder oil lubricant,(Supercheap Auto $25) in the engine and it dramatically lessened the rattle on strat-up and the engine also seemed to run alot smoother and quieter. Ive put this stuff in many cars engines,diffs and gearboxes with success..
 

---
2002 T30 Xtrail Ti , White 5Sp
Full engine rebuild, Single Mass flywheel upgrade,
Scott, Rockingham, Perth WA
21/Feb/2012, 8:37 pm Link to this post Send Email PM   Send Private Message Blog
 
SydXT Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

X-TRAIL NEWBIE
 


Date Registered: 06-2016
Location: NW Sydney
TOTAL POSTS: 14
Reply | QUOTE
Re: Tappet noise on cold startup


quote:

evorock wrote:

Anyhoo. I put about half a litre of 'Lucas' upper cylinder oil lubricant,(Supercheap Auto $25) in the engine and it dramatically lessened the rattle on start-up and the engine also seemed to run alot smoother and quieter. I've put this stuff in many cars engines,diffs and gearboxes with success..
 



Did you mean the "Oil stabiliser", or "oil lubricant"? I ask because it appears that the oil lubricant is a fuel system additive that goes through the injectors or carby, and the oil stabiliser is an oil additive.

As you say you've used it with success in diff & gearboxes, I assume you meant the stabiliser, but I just wanted to make sure.

I've used different viscosities of oil in my T30 (from 5W-30 to 20W-50), and at the moment I'm using the only mineral 5W-30 I can find, which is Penrite from Autobarn. It's still happening at startup for a second or two, and it's killing me as the knock sensor is stalling the engine, and then it takes 15 seconds of winding it over to start after that.

It's not the tensioner pads, as after it starts it sounds great. It's only the cold start-up that's a problem, and it's much worse now the temperatures are colder (June as I write this).

I have swapped the tensioner with another I have here, as I wreck out XTrails and have the parts, but the symptoms are the same, so I'm at a stage where I'm considering putting a replacement spring in there, or adding a spacer to the end of the tensioner piston as per this youtube vid:
https://www.youtube.com/watch?v=eR82_0Kic6Y

I look forward to your reply as to the oil stabiliser question.

Cheers,
Syd


Last edited by SydXT, 16/Jun/2017, 7:36 pm
16/Jun/2017, 7:21 pm Link to this post Send Email PM   Send Private Message Blog
 
evorock Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

X-TRAIL ENTHUSIAST
 


Date Registered: 12-2010
Location: Rockingham,Perth WA
TOTAL POSTS: 146
Reply | QUOTE
Re: Tappet noise on cold startup


Hey Syd, yes definitely the oil stabaliser, add it to the oil Fill point. It seems to work for some situations.

---
2002 T30 Xtrail Ti , White 5Sp
Full engine rebuild, Single Mass flywheel upgrade,
Scott, Rockingham, Perth WA
17/Jun/2017, 12:17 pm Link to this post Send Email PM   Send Private Message Blog
 
SydXT Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

X-TRAIL NEWBIE
 


Date Registered: 06-2016
Location: NW Sydney
TOTAL POSTS: 14
Reply | QUOTE
Re:


Awesome. Thanks for the reply, Evo.
18/Jun/2017, 8:47 pm Link to this post Send Email PM   Send Private Message Blog
 
oldxey Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

X-TRAIL NEWBIE
 


Date Registered: 09-2016
TOTAL POSTS: 3
Reply | QUOTE
posticon Re: Tappet noise on cold startup


agreed ...if you have a motor noise turn the radio up if you can still hear it then get worried
13/Jul/2017, 4:26 pm Link to this post Send Email PM   Send Private Message Blog
 


Reply




Page:
 1  2  3 





You are not logged in (login)

forum sticker
Back to top Back to top

Back to top

<-- end container -->