Runboard.com
You're welcome.
Australian X-Trail Website Members Rides

Site Search

Facebook Aussie Forum Website Twitter Aussie Forum Website YouTube Aussie Forum Website Flickr PhotoBucket MSN Messenger Skype RSS Feed Events Calendar Admin Mailbox Nissan Australia myNissan Capped Service Fuel Consumption Monitor Tyre Size Calculator Australian X-TRAIL Forum Live Chat

Forum Rules   
   Register for a free global account (learn about it) | LOG IN: globally (click here) (Lost Password?)


 
Wyatt77 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

X-TRAIL NEWBIE
 

Back To Top

Date Registered: 07-2011
TOTAL POSTS: 5
Reply | QUOTE
T30 - Fuel pump problem?


Hi All,

Have a 2004 Auto Petrol X-Trail that has served me well so far.

Today I went for a drive up to Mt Tamborine, via Henry Cotton Drive (steep! 15% incline, lot's of warnings for trucks/buses not to use the road etc). Was driving along no probs, got to a steep incline and the car slowed considerably, maybe doing 20Km/hour and my foot was almost to the floor. Felt like there was just no power available.

Was a little concerned, but I did have 5 people in the car. Eventually it dropped back a gear or two and was doing 4500rpm before changing up a gear where it still felt like there was no power in it. Got to a small flat spot and it was ok again for roughly 20 secs.

Got to the next incline and same thing happened. Car was really struggling, engine sounded ok but just had no power in it at all. Was worried now and rightly so, noticed a side road which I turned into just at the same time the engine conked out. Bit scary when you lose power steering and I had to stand on the brakes to stop the car from rolling off with the family on-board.

Tried to start the car again but didn't get much out of it, it kicked over ok but wouldn't start. Left it a couple of minutes and tried again, all was good. Still had over 3/4 of that road to go so decided against it and came home. Trip home was ok, no further issues but no major steep hills either. Plenty of smaller hills and the car was fine.

Initial thoughts are a fuel pump. Car has 132K on it and pump hasn't been replaced before. Have only ever had to swap out the usual crank/cam sensors (roughly at 110k when I did that) and also recently swapped the radiator out as it through a big leak. No other issues with the car.

Have the mechanic coming to take a look but would be interested in any other opinions. Not much to go off I know, but any ideas appreciated.
5/Jul/2018, 2:10 pm Link to this post Send Email PM   Send Private Message Blog
 
Revhead Kev Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

X-TRAIL HOLIC
 

Back To Top
Premium


Date Registered: 10-2006
Location: Mona Vale, Sydney, AUSTRALIA
TOTAL POSTS: 5285
Reply | QUOTE
Re: T30 - Fuel pump problem?


How has your fuel consumption been lately ? Still around the 10L/100km or creeping up to 12 or more ?

---
Kev X450(c) T30 Guru
03 Titanium Ti T30 Series 1 **MODIFIED**
My Blog
My CarPC Worklog
5/Jul/2018, 9:43 pm Link to this post Send Email PM   Send Private Message Blog
 
Wyatt77 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

X-TRAIL NEWBIE
 

Back To Top

Date Registered: 07-2011
TOTAL POSTS: 5
Reply | QUOTE
Re: T30 - Fuel pump problem?


We get around 410-460Km's out of a full tank (fuel gauge is all over the shop, so we rely on the trip setting which we reset every time we fill it up). Most driving is in urban areas, school runs, groceries, not many highway miles.

You thinking O2 sensor as well?
6/Jul/2018, 10:42 pm Link to this post Send Email PM   Send Private Message Blog
 
Revhead Kev Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

X-TRAIL HOLIC
 

Back To Top
Premium


Date Registered: 10-2006
Location: Mona Vale, Sydney, AUSTRALIA
TOTAL POSTS: 5285
Reply | QUOTE
Re: T30 - Fuel pump problem?


If your fuel consumption was increasing drastically like has then I was thinking timing chain stretched like mine is but your fuel usage seems about normal.

Maybe a dirty MAF.
Worth replacing the O2 sensor and cleaning the MAF first. Then do an idle relearn.

---
Kev X450(c) T30 Guru
03 Titanium Ti T30 Series 1 **MODIFIED**
My Blog
My CarPC Worklog
7/Jul/2018, 10:04 am Link to this post Send Email PM   Send Private Message Blog
 
Wyatt77 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

X-TRAIL NEWBIE
 

Back To Top

Date Registered: 07-2011
TOTAL POSTS: 5
Reply | QUOTE
Re: T30 - Fuel pump problem?


Replaced the O2 sensor and tried the hill again, same issue. Replaced fuel pump and all good. Had a service at the same time and happy days.

For a week...

Some drongo not watching the road has braked way too late and caused a 4 car nose to tail pile up (we were car number three). Unfortunately my car is now a write-off. Insurance will cover bugger all and I just spent $300 on the service so even more annoyed emoticon

Gonna miss my T30 emoticon
23/Jul/2018, 12:49 am Link to this post Send Email PM   Send Private Message Blog
 


Reply





You are not logged in (login)

forum sticker
Back to top Back to top

Back to top

<-- end container -->